Bent u actief op het gebied van circulaire economie en heeft u ambities om zaken te doen of samen te werken in Polen, Roemenië of Bulgarije? Dan is de onderweg-naar-huisbijeenkomst ‘Circulair ondernemen in Centraal en Oost-Europa‘ op donderdagmiddag 29 juni in Amersfoort iets voor u.

De beweging naar een circulaire economie in Centraal en Oost-Europa creëert kansen voor Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke partijen. Het beleid van de Europese Commissie brengt verplichtingen mee om meer te gaan recyclen, minder te storten en uitgebreide producentenverantwoordelijkheid in te richten.

Het stimuleert circulair ontwerp en dwingt lidstaten tot specifieke maatregelen op het gebied van voedsel, biomassa, bouw, elektronica en kunststof. Nederland heeft hierin een voortrekkersrol en kan andere lidstaten ondersteunen bij het opzetten en implementeren van maatregelen.

Kansen voor innovatie

Om de transitie naar een circulaire economie te versnellen, komt veel geld beschikbaar uit Europese fondsen en financieringsprogramma’s, bijvoorbeeld Horizon2020, LIFE en Structuurfondsen. Zo ontstaan kansen voor innovatie.

Ook ontstaat een markt voor circulaire producten en diensten in de groeimarkt Centraal en Oost-Europa. Bijvoorbeeld op het gebied van:

  • afval en recycling
  • eco-design
  • circulaire principes in ruimtelijke inrichting
  • het sluiten van de watercyclus
  • terugwinnen van grondstoffen uit slib
  • circulaire steden

Om de kansen in beeld te brengen en te bepalen welke vervolgactiviteiten relevant zijn om te verzilveren organiseren het platform Holland Circular Hotspot samen met FME/ENVAQUA, de Rijksdienst van Ondernemend Nederland, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Royal HaskoningDHV het kansenseminar.

Voor wie?

Het kansenseminar Circulair Ondernemen in Centraal en Oost-Europa richt zich op Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en andere geïnteresseerde organisaties op het gebied van circulaire economie die actief zijn of willen worden in Polen, Roemenië en/of Bulgarije. De bijeenkomst is met name interessant voor medewerkers die het overzicht hebben of beslissen over de exportinspanningen van uw organisatie.

Deelname en kosten

Deelname is gratis. Aanmelden kan tot en met 19 juni 2017. De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Meld u dus snel aan.

Programma

14.30 uur Ontvangst en registratie
15.00 uur Welkomstwoord
Herman Bavinck, Holland Circular Hotspot
15.10 uur Circulaire kansen in Centraal en Oost-Europa
Frank Buijs, directeur ENVAQUA
PM, Royal HaskoningDHV
15.30 uur Pitches over Polen, Roemenië en Bulgarije:
wat maakt deze landen interessant voor Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen?
Door vertegenwoordigers van Nederlandse ambassades en RVO.nl
15.45 uur Pitches over financieringsmogelijkheden en ondersteuning van RVO.nl
(onder andere kansen Eurostars, Horizon2020, LIFE, Partners for International Business)
16.00 uur Interactieve break-outsessies per land
Over kansen en zakencultuur in Roemenië, Bulgarije en Polen. Wat zijn de relevante businesscases?
Met ambassadevertegenwoordigers, ondernemers en experts
17.00 uur Netwerkborrel
18.00 uur Afsluiting

Organisatoren:

Logo's organisatoren seminar