Met 50 km/u over het water zweven in een boot… die volledig wordt aangedreven door zonne-energie. Het kan! Solar Boat Twente, een team studenten van de Universiteit Twente, zet zich een jaar lang in voor de realisatie van een hightech zonneboot. Het team gaat met de zelf ontworpen boot deelnemen aan nationale en internationale races. Per 1 december 2018 is ENVAQUA-lid Hellebrekers Technieken official sponsor van Solar Boat Twente. Hiermee draagt het bedrijf bij aan de technische ontwikkeling van de motorboot van morgen. Afgelopen vrijdag vond het officiële tekenmoment plaats.

Open water, veel zon… deze condities lijken ideaal voor varen op zonne-energie. Er valt binnen de maritieme sector nog veel te winnen op het gebied van duurzaam varen. En dat is precies de drijfveer van het team van Solar Boat Twente. Het team telt 14 gedreven leden van verschillende technologische opleidingen, zoals Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek en Technische Natuurkunde. Hun gezamenlijke missie is de maritieme sector bewuster maken van de mogelijkheden van zonne-energie voor vaarsnelheid en behendigheid in het water. Daarvoor zoeken zij de grenzen op van de bestaande techniek. Hoewel het huidige team beschikt over de zonneboot van een vorige editie van Solar Boat Twente, realiseren de studenten dit jaar een compleet nieuw vaartuig. Dit moet in 2019 resulteren in een podiumpositie bij de Solar Sport One competitie en de Monaco Solar Challenge.

Als official sponsor ondersteunt Hellebrekers vooral met technische input voor de automatisering van de zonneboot. De studenten van Solar Boat Twente zijn gekoppeld aan software engineers uit de business unit Industriële Automatisering van Hellebrekers. Ze werken nauw samen bij het ontwerpen en realiseren van de infrastructuur voor data acquisitie binnen de nieuwe boot. Daarnaast wordt er voorzien in een interface die de ‘piloot’ (bestuurder van de boot) toegang geeft tot de benodigde systeeminformatie uit de boot. “We zijn erg blij met deze ondersteuning,” aldus Thomas Schaap, Hoofd Draagvleugel Systeem bij Solar Boat Twente. Hij vervolgt: “we focussen dit jaar sterk op het bouwen van een betrouwbare, intelligente boot. Daar levert de expertise van Hellebrekers een cruciale bijdrage aan.” Om de automatisering van de zonneboot naar een nog hoger niveau te tillen, onderzoeken de engineers van Hellebrekers bovendien de toepassing van Augmented Reality en Machine Learning. Thomas knikt, “Dat is echt gaaf! Daarmee helpt Hellebrekers ons meteen met een ander speerpunt binnen ons project – innovatie.”

Hellebrekers is bijzonder enthousiast over het sponsorschap. De verbintenis met Solar Boat Twente past zowel bij de visie als bij de dienstverlening van het bedrijf. Hellebrekers hecht veel waarde aan de talentontwikkeling van ambitieuze jonge technici. Daar investeert ze binnen én buiten het bedrijf graag in. “Met de steun die we Solar Boat Twente bieden doen we beide,” zegt Eddy Vlijm, directeur van Hellebrekers, trots. “We helpen de studenten van de Universiteit Twente bij het verwezenlijken van hun technische ideeën. Tegelijkertijd dagen we onze eigen engineers uit met spannende automatiseringsvraagstukken.” Daarnaast onderschrijft Hellebrekers met de sponsoring van Solar Boat Twente het belang van duurzame technologische ontwikkelingen. “Daar móéten we oog voor houden,” vindt Vlijm, “want in de toekomst zal de besturing, de aandrijving van installaties steeds vaker plaatsvinden via schone energiebronnen.”