Dinsdag 5 maart heeft de Europese Raad van Milieu Ministers een akkoord bereikt over de voorgestelde actualisering van de Europese drinkwaterrichtlijn. Zij waren het eens over het standpunt van de Raad betreffende de tekst die in strengere regels voor drinkwater voorziet, met inbegrip van hygiënevereisten voor materialen die in contact komen met drinkwater (het beroemde artikel 10). Het doel is de kwaliteit van deze materialen te verbeteren om de volksgezondheid te beschermen en verontreiniging te voorkomen.

De instemming van 27 van de 28 lidstaten is een belangrijke stap in de richting van een geharmoniseerde markt voor de water industrie. Hiervoor hebben alle stakeholders, waaronder Aqua Europa, verzameld in de EDW (het European Drinking Water consortium) de afgelopen jaren enorm hard gelobbyd.

Het akkoord moet gezien worden als een tussenresultaat. Het maakt de weg vrij voor de volgende stap in het legislatieve proces van de EU: het tripartite overleg tussen de Commissie, De Raad en het Europees Parlement.

Lees hier het volledige bericht