De Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO heeft een nieuw initiatief gelanceerd: Finture Solutions, een startup-competitie waar vijf teams maximaal €125,000 kunnen winnen voor de verdere ontwikkeling van hun product en opschaling van hun bedrijf in opkomende markten. Finture Solutions is op zoek naar innovatieve startups en scaleups die in Nederland zijn ingeschreven bij de KVK, maar actief zijn in opkomende markten. Ze hebben een oplossing ontwikkeld die bijdraagt aan de verduurzaming van de energie-, landbouw of watersector. Ondernemers kunnen zich aanmelden van 2 april tot en met 19 mei 2019.

Finture Solutions is een samenwerking tussen de NL Business activiteiten van FMO en Rockstart, een van de eerste accelerators in Europa. De twee bedrijven gaan samen op zoek naar Nederlandse startups die wereldwijd een positieve verandering brengen in opkomende markten, of het nu gaat om innovatieve landbouwoplossingen, energieproducten of knowhow over waterbeheer. Bovenop het ontwikkelingskapitaal, zullen de winnaars steun krijgen van FMO experts om hun bedrijf te laten groeien.

Linda Broekhuizen, Chief Investment Officer bij FMO: “Een bedrijf opzetten in opkomende markten, het aantrekken van financiering en verder opschalen is moeilijk voor startups. Finture Solutions overbrugt de financieringskloof en ondersteunt startups die groei stimuleren, evenals lokale impact in opkomende markten.”

FMO biedt ondernemers verschillende mogelijkheden om een betere wereld te bouwen: of het nu gaat om klimaatinvesteringen, het creëren van banen of het verminderen van ongelijkheid. Bij Finture Solutions gaat er speciale aandacht uit naar het aanmoedigen van gelijke deelname voor mannelijke en vrouwelijke ondernemers. Broekhuizen: “Het verlagen van drempels tot succesvol ondernemerschap in opkomende markten is wat we iedere dag nastreven. We hopen dat ons Finture Solutions initiatief ondernemerschap en aspiratie bij mannen en vrouwen zal opwekken en we kijken uit naar een gelijke vertegenwoordiging van de deelnemers. Om hun ambities, en die van ons, waar te maken.”

“Traditionele industrieën staan voor de uitdaging om te innoveren, wat hard nodig is voor een duurzamere wereld. Startups spelen een sleutelrol in deze transitie. Daarom selecteren we startups die commercieel levensvatbaar en schaalbaar zijn, en die wereldwijd positieve verandering teweeg brengen”, aldus Rune Theill, CEO en co-founder bij Rockstart.