Aquatech Amsterdam, onderdeel van de Amsterdam International Water Week (AIWW), is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal event waar waterprofessionals uit de hele wereld elkaar ontmoeten. Een event die de watersector, overheden en bedrijven samenbrengt. De gouden driehoek die nodig is om technologische innovatie te bevorderen.  Samen met NWP en Water Alliance organiseerde ENVAQUA ook dit jaar weer het Holland Paviljoen. Tijdens Aquatech Amsterdam organiseerde ENVAQUA een aantal interessante bijeenkomsten. Van business kansen in Latijns-Amerika en de Verenigde Arabische Emiraten tot de legionella problematiek en de mogelijkheden van grootschalige biogasproductie.

Aquarun
De Aquarun is een hardloop parcours van 5 km over de beursvloer. Dit jaar won niemand minder dan Ignaz Worm, directeur ENAVQUA, de AquaRun!

ExportEnabler Latijns-Amerika
Op dinsdag 5 november presenteerden vertegenwoordigers uit Colombia, Panama, Mexico, Argentinië, Peru en Costa Rica wat er in hun landen gebeurt in de watersector. In Argentinië is -uiteraard tegen de wil van het volk in- het drinkwater veel duurder gemaakt om zo een stabiele inkomstenbron te hebben voor onderhoud, beheer en nieuwe investeringen. Er is een gestaffelde structuur ingevoerd zodat de rijkere mensen meer betalen dan arme mensen en de netto subsidiëring van rijkere inwoners wordt beëindigd. Er worden jaarlijks 70.000 watermeters geplaatst in Buenos Aires en 20% van de huishoudens is nu bemeterd. In alle Latijns-Amerikaanse landen nemen de investeringen in de watervoorziening toe. Klimaatverandering bedreigt alle zes landen, zowel door langere droogtes en watertekorten, als overstromingen door overvloedige regenval. In Panama wordt een watertekort verwacht, waarbij het voor de hand ligt het hoofdelijk verbruik van 600 liter per persoon per dag te beperken. De aanwezige waterexperts van de Nederlandse ambassades zijn een hele goede ingang voor tech-bedrijven die willen exporteren naar Latijns-Amerika.

ExportEnabler VAE
De golfregio, en in dit specifieke geval de Verenigde Arabische Emiraten zijn voor Nederlandse Tech-bedrijven al een goede exportmarkt. Omdat samenwerken met een lokale partner een must is, liggen marges mogelijk wat lager dan in Nederland, maar toch altijd genoeg voor een gezonde bedrijfsvoering vertelde Peter van der Linde van Holland Water (desinfectie technologie voor gebouwen). Paul Buijs van KAUST vertelde over de opkomst van zeer grote ontzouting-plants, die zo groot zijn dat er jaren aan productiecapaciteit van de grootste membraan leveranciers voor nodig is. Ook gaf Paul voorbeelden van culture aspecten om succesvol te ondernemen. Dat deed Hanan Chaaibi van Netherlands Business Council zelfs zeer uitgebreid: ‘always smile’ was er maar een van. Bram van Opijnen introduceerde de opportunities op de Expo 2020 voor water tech bedrijven.

TechTalks

Tijdens de beurs zijn diverse TechTalks gehouden. Klik op onderstaande link om de betreffende presentatie te downloaden.